Gyöngyöspata

Két elvesztett per és bukás pár nap alatt

A napokban jogerősen betiltott Szebb Jövőért Egyesület romaellenes masírozása és az őket a faluba hívó jobbikos polgármester, Juhász Oszkár miatt került három éve reflektorfénybe Gyöngyöspata. A faluban ottjártunkkor nagy volt a jövés-menés, kiöltözött emberek sétáltak a faluban a nyárias napsütésben.

  

A főtéren található az az általános iskola, melyet a napokban jogerősen elmarasztaltak szegregáció miatt. Az előtérben a két napja átadott játszótéren tízéves forma roma kisfiúk hintáztak. Szüleik elmondták, hogy azok között voltak, akik sérelmezték a cigány gyerekek elkülönítését. Amikor kiderült, hogy az iskola vesztésre áll a szegregált osztályok miatt, a nem roma szülők kezdték elhordani a gyerekeket. „A fiamnak szeptemberben még 5 nem roma osztálytársa volt, ma egy sincs” – mondta egy asszony, aki férjével már kora reggel leadta a voksát. „Nekünk teljesen mindegy, ki lesz a polgármester, mert mindegyik csak a maga hasznát nézi. Csak ez a fajgyűlölő ne kerüljön megint hatalomra” – utalt a nő Juhász Oszkár polgármesterre. Egy idős nem roma házaspárt is megszólítottunk. A hetvenéves férj szerint Juhászt nem tartják jó polgármesternek, véleménye szerint a falu kárára bohóckodik.

A Juhász-ellenes közhangulat mind a főutcán, mind a roma telepen jól tapintható volt, amit maga a polgármester is megérezhetett, mert a választások előtti napon szórólapon üzent riválisainak. A már-már hisztérikus hangvételű kétoldalas röpirat a visszájára fordult: a legjobban szidalmazott fideszes Hevér Lászlóné – közel húsz százalékolt verve Juhász Oszkárra – elhódította a polgármesteri címet.

Hozzászólások

0
Érdekel minket a Te véleményed is!