Gazdaság, Gyöngyös

Össze kell húzni a nadrágszíjat Gyöngyösön

Elindul a tömegközlekedés, de nem a régi megszokott rendben. A gazdasági visszaesés következtében csökkenő iparűzési adóbevételek, valamint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati elvonások – gépjárműadó, parkolási díj és az idegenforgalmi adó – miatt pedig újra kell gondolni a város a költségvetését olvasható a település honlapján

A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetre való tekintettel májusban sem ülésezett a gyöngyösi képviselő-testület. A hivatal által előkészített anyagokat e-mailban kapták meg a képviselők, majd véleményüket, szavazatukat és a bizottsági javaslatokat szintén elektronikus úton küldték el a polgármesternek.

Habár Hiesz György polgármesternek a jelenlegi veszélyhelyzetben városvezetőként lehetősége van egy személyben döntéseket hoznia, ettől függetlenül most is kikérte a képviselő-testület tagjainak véleményét.

  

Az egyeztetéseket követően javasolta az idei év költségvetésének módosítását, ami júniusban kerül a grémium elé abban bízva, hogy a veszélyhelyzet feloldása után a soron következő testületi ülésen lesz lehetőség megvitatni a város pénzügyi helyzetét.

A büdzsé változásával kapcsolatban Hiesz György polgármester elmondta: a költségvetés újragondolására a gazdasági visszaesés következtében csökkenő iparűzési adóbevételek, valamint a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati elvonások – gépjárműadó, parkolási díj és az idegenforgalmi adó – miatt lenne szükség. Mindez alaposan felforgatta az önkormányzat év elején jól megtervezett gazdálkodását, hiszen várhatóan több mint 600 millió forintos bevételkieséssel kell számolni.

– Az előterjesztésben arra tettünk javaslatot, hogy milyen beruházásokat, fejlesztéseket, milyen eddig megszokott önkormányzati támogatást kell elhagynunk 2020-ban. Jelenti ez a sport, a kultúra, a civil szervezetek és a tömegközlekedés eddigitől eltérő finanszírozását is. Az idei adóbevétel-csökkentés és bevételkiesés meghatározza majd a 2021-es költségvetést. A jelenleginél is rosszabb évre számítunk, hiszen a vállalkozások jövőre a 2020-as év után adóznak, ez további csökkenést hoz, ami várhatóan meghaladja a 400 millió forintot. Továbbá a kormány bejelentette, hogy jövőre sem adja ide a gépjárműadót, ez több mint 100 millió forint elvonást jelent. Ha pedig 2021-ben a tervek szerint négyszeresére emelik a szolidaritási adót, az újabb több mint 300 millió forintos kiesést jelent. Így az eddigi elvonásokon túl közel 2 milliárd forint bevételtől esik majd el a város. Ennek következményeit ma még fel sem tudjuk fogni. Komolyan felmerül a kérdés, tudjuk-e támogatni a sport- és civil szervezeteket, a kulturális életet, tudjuk-e biztosítani a tömegközlekedést, tudunk-e bármilyen fejlesztést indítani – összegezte a polgármester.

A veszélyhelyzetben elmaradt több városi kitüntetés átadása is. A tervek szerint a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, a Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért, a Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért, a díszpolgári címmel járó Pro Civitate díj, valamint a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa elismerést az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen adják majd át a kitüntetetteknek.

A képviselők jóváhagyták a városi bölcsődék és óvodák nyári nyitvatartására vonatkozó módosítást is. Eszerint az intézményekben idén nyáron nem tartanak nyári szünetet, hanem teljes ellátást biztosítva fogadják a gyerekeket. A nyári pihenőre tervezett felújításokat, karbantartásokat a veszélyhelyzet miatt elrendelt nevelés nélküli időszakban már minden óvodában és bölcsődében elvégezték.

A polgármester a képviselők javaslatára elfogadta a Volánbusz Zrt. éves beszámolóját arra kérte a céget, hogy a kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel utalja vissza az önkormányzat mintegy 38 millió forintos többletbefizetését.

A helyijáratos autóbuszközlekedéssel kapcsolatba a polgármester kiemelte: a központi elvonások miatti bevételkiesés következtében a jelenlegi, mintegy 100 millió forintos költséget igénylő formában nincs lehetőség arra, hogy a tömegközlekedés a megszokott formában üzemeljen tovább, ezért volt szükség már ebben az évben a járatszámok csökkentésére. Jövőre pedig nagy valószínűséggel az eddig biztosított keretek között Gyöngyösön megszűnhet a szolgáltatás. Az önkormányzat keresi a lehetőséget arra, hogyan lehetne megszervezni a személyszállítást egy gazdaságosabb formában.

A helyijáratos autóbusz-közlekedés részlegesen június 2-tól, illetve június közepétől indul újra Gyöngyösön.

Június 2-tól hétköznap:

1-es járat

reggel 9.00 (352-es járatszám)

vissza 12.28 (29-es járatszám)

2-es járat

reggel 8.03 (47-es járatszám)

vissza 8.30 (50-es járatszám)

délután 13.01 (55-ös járatszám)

vissza 13.30 (56-os járatszám)

3-as járat

reggel 7.40 (13-as járatszám)

vissza 8.05 (12-es járatszám)

„délután” 11.27 (85-ös járatszám)

vissza 11.50 (84-es járatszám)

4-es járat

reggel 5.23 (105-ös járat)

vissza 5.45 (104-es járat)

délután 13.25 (157-es járat)

vissza 14.15 (118-as járat)

Polgármesteri kezdeményezésre június 10-től a következő módosítás várható:

az 1-es járat június 2-tól induló járatai helyett:

„1 A” járat: Aranysas u- Harrer F- Csalogány- Deák F- Szent Bertalan templom- Kossuth L. u- autóbusz állomás- Koháry u.- Mérges u.- Toronyház- Volán telep- Tesco áruház megállókkal

reggel 8.30

vissza 11.00

délután 15.00

vissza 17.30

Újabb változás ősszel, az iskolajáratok elindulásával várható.

A Gyöngyösi Atlétikai Klub (GYAK) új vezetésének bizalmat szavazva a testület döntött arról is, hogy 15 millió forinttal segíti a GYAK-ot, hogy a szervezet futballcsapata el tudjon indulni az NB III-as bajnokságon.

A polgármester felkértre az egyesület elnökét, készítsenek egy részletes költségvetést arra vonatkozóan, milyen takarékoskodási intézkedésekkel tudnák biztosítani a 2020/2021-es bajnokságon való részvételt. Erre azért van szükség, mert a járvány miatti elvonások következtében nem biztos, hogy az önkormányzat továbbra is az eddigi formában tudja támogatni az egyesületet.

A májusi testületi ülés több napirendi pontja is érintette a Várostérségfejlesztő Kft.-t. A képviselők hozzájárultak a társaság csaknem 6 millió forintos tőkeemeléséhez, amely a saját tőke törvényben meghatározott mértékű helyreállítását szolgálja, valamint Fekete Iván személyében megválasztották a kft. új könyvvizsgálóját.

Jó hírként számolt be a polgármester arról, hogy több gyöngyösi és környékbeli cég kedvezményes építőanyagár biztosításával segíti az önkormányzat Európai Unió által is támogatott pályázatainak megvalósítását.

– Örömmel fogadtuk a cégek felajánlását, ám ettől függetlenül is jelentős önrészt kell biztosítania a beruházásokhoz az önkormányzatnak. Ismét benyújtottuk azt a 150 millió forintos hitelkérelmünket, amely a pályázati beruházások önerő-kiegészítésre szolgál. Annak érdekében, hogy meg is kapjuk, levélben kértem Horváth László országgyűlési képviselő támogatását – közölte Hiesz György polgármester hozzátéve: a hitel az elnyert EU-pályázatok megvalósításához adna biztosítékot a városnak. Ugyanis, ha a vállalt kivitelezés nem történik meg, a teljes támogatási összeget, mintegy 3 milliárd forintot vissza kell fizetni, melyből már csaknem 400 millió forintot elköltöttünk a pályázatok előkészítésére, és ezt szintén vissza kellene fizetnünk.

Három régóta várt közbeszerzési pályázat is elindul, melyek a Jeruzsálem Úti Bölcsőde és Tagóvoda felújítását, az északnyugati városrész rehabilitációját, valamint az egykori laktanya területén épülő Aktív Ház kialakítását szolgálják.

A képviselő-testület döntése értelmében dr. Szabó Dénes háziorvos és dr. Reményi Gyula, a Bugát Pál Kórház fül-orr-gégész főorvosa kapja meg idén a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetést.

Élve véleményezési jogával, a grémium a megyei rendőrfőkapitányhoz eljuttatott levelében továbbra is Juhász János r. ezredest javasolta a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetőjének. A kapitányságvezető jelenleg megbízottként látja el feladatát.

A testület elfogadta az önkormányzati tulajdonban lévő helyiségek bérleti díjára vonatkozó költségcsökkentő kérelmeket. A mérséklést elsősorban abban az esetben méltányolták, ha az üzlet bérlője a veszélyhelyzet idején kénytelen volt tevékenységét szüneteltetni, korlátozni, illetve nem volt bérletfizetésidíj-tartozása. Továbbá nem kell a veszélyhelyzet idejére eső időszakra bérleti díjat fizetnie a Sástói Ifjúsági Tábor üzemeltetőjének sem.

Az önkormányzati bérlakások lakhatási meghosszabbításáról májusban a polgármester döntött. Ennek értelmében – három, jelentős tartozást felhalmozó bérlő kivételével – minden kérelmezőt megillet a bérlemény használati joga. A három családnak csak a veszélyhelyzet megszűnése után kell elhagyniuk az ingatlant.

A képviselő-testület további munkáját illetően Hiesz György polgármester hangsúlyozta: terveik szerint a nyáron is többször ülésezik majd a grémium, tekintettel arra, hogy számos, korábbi ülésen elhalasztott kérdésekben is döntést kell hozniuk.

Végezetül a polgármester elmondta: az önkormányzat négy számítógépet kapott a gyöngyösi Aspex Consulting Kft.-től, amit felajánlottak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által az északnyugati városrészen, a Fuvaros utcában működtetett Segítőháznak. A korszerű gépek az szolgálat felzárkóztató programjában részt vevő diákok tanulását segíti.

0
Érdekel minket a Te véleményed is!