Hírek

Teljesen leégett egy ház teteje Ostoroson

Teljes terjedelmében égett egy körülbelül százötven négyzetméter alapterületű családi ház tetőszerkezete kedd este, a Heves megyei Ostoros Tópart útján.

Az egri hivatásos tűzoltók három gépjárművel vonultak, több oldalról, négy vízsugárral oltották el a lángokat. A tűzben senki nem sérült meg. Az épület gázvezetéke is károsodott, ezért a gázszolgáltató a hálózatról az ingatlant leválasztotta.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Ha tűz keletkezett a házban, lakásban, akkor a legfontosabb a gyors helyzetfelismerés. A tűz pillanatok alatt továbbterjed a körülötte lévő éghető anyagokra, ezért ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha ezzel testi épségünket kockáztatnánk, akkor az oltást bízzuk szakemberekre, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, továbbá riasszuk a lakóépület többi lakóját is.

A főzés is lehet veszélyes, számos esetben az égő olajat vízzel próbálják oltani az emberek. Ez tilos! A forró, lángoló olaj hatására a vízből pillanatok alatt gőz keletkezik, amely szinte robbanásszerűen „kivetődik” az edényből. Ilyenkor a helyes megoldás, hogy egy fedővel kell letakarni az edényt, el kell zárni az alatta lévő hőforrást és ki kell várni, amíg a tűz magától elalszik.

Biztonságunk érdekében érdemes a konyhában készenlétben tartani egy olyan tűzoltó készüléket, amellyel egy keletkező, kisebb tüzet el tudunk oltani. Ilyen készülék lehet például egy 6 kg-os ABC jelölésű porral oltó hordozható tűzoltó készülék.

A lakásokban a fűtőberendezések és elektromos berendezések meghibásodásából eredő tüzek is nagy számban fordulnak elő. Fontos, hogy elektromos hősugárzót vagy a gázzal működő fűtőberendezést úgy helyezzük el a lakótérben, hogy éghető anyag ne érjen hozzá, továbbá az éghető anyag kellő távolságban legyen a fűtőtestektől elhelyezve. A tüzelő-, fűtőberendezéseket sose használjuk ruhaszárításra!

Nézz be ide is!

Magyarország Minden megye egy helyen – No, meg sok minden más

  • Győri és mosonmagyaróvári telephellyel bővül a Katolikus Rádió vételkörzete
    by megyeinfo on 2021.06.16. at 14:40

    Olvasási idő: 2 perc Nemrég a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa több frekvenciapályázaton is nyertesként hirdette ki a Katolikus Rádiót. A sikeres pályázatoknak köszönhetően hamarosan Győr és Mosonmagyaróvár körzetében is fogható lesz a rádió adása. „Az elmúlt közel egy évben öt új frekvenciát sikerült elnyernünk, ebből kettőn már The post Győri és mosonmagyaróvári telephellyel bővül a Katolikus Rádió vételkörzete appeared first on Magyarország .

Ha szilárd tüzelésű fűtőberendezéssel fűtünk, a keletkezett hamut mindig egy fémedénybe tegyük, azt egy nem éghető fedővel takarjuk le. Előfordult már, hogy a hamuban megmaradt parázs meggyújtotta az éghető edényt, amiben azt tárolták és a tűz átterjedt a ház többi részére is.

Az elektromos hálózatokat a lakók gyakran túlterhelik több, nagy fogyasztású eszköz egy időben történő használatával. A túlterhelés ellen az elektromos hálózat megfelelő karbantartásával tudunk legjobban védekezni. 

Veszélyforrást jelent a zárt térben történő cigarettázás is. Az ágyban, fotelban nem ajánlatos rágyújtani, mert a kézből kihulló égő cigaretta vagy lehulló parázs éghető anyagra eshet, ami gyorsan meggyújthatja a környező berendezési tárgyakat. 

A tűzcsapok hozzáférését mindig biztosítani kell, gépjárművel tűzcsapok mellé, föld alatti tűzcsapokra ne parkoljon!

Fotó:Nagy Csaba tű. fhdgy.

0
Érdekel minket a Te véleményed is!